Monday, 2 April 2012

MCQ - Package



MCQ 

1. A package is container of _____
A. Methods
B. Objects
C. Classes
D. Variables

2. If a variable is declared as private , then it can be used in _______
A. Any class of any package
B. Any class of same package
C. Only in the same class
D. Only subclass in that package

3. which package is imported implicitly?
A. java.applet
B. java.util
C. java.lang
D. java.io

4. Math class is in ………package.
A. java.io
B. java.lang
C. java.util
D.java.applet

5. syntax of  pow()method  is…….
A. double pow(double a, double b)
B. double pow(int a, int b)
C. int pow(int a, int b)
D. double pow(int a)

6 . write a output of following
     class MathEx
    {
            public static void main(String args[])
            {
                      double a=123.34;
                      double b=234.56;
                      System.out.println(“a=”+Math.ceil(a));
                     System.out.println(“b=”+Math.floor(b));
            }
      }
A.a=123 b=234
B.a=124 b=235
C.a=124 b=234
D.a=123 b=235

7. write a output of following
Class MathTest
{
    public static void main(string arg[]
      {
             double a=123.456;
             System.out.println(Math.rint(a));
       }
}
A. 123.46
B. 123
C.124
D.123.0


8. The data type wrapper classes are in……….package
A.java.lang
B.java.io
C.java.util
D.java.applet

9. syntax of getTime() method is …………..
a. date getTime()
b. void getTime(date d)
c. long getTime()
d. long getTime(date d)

10. find errors if  any otherwise write output:
class Ex
{
     Public static void main(String args[])
      {
           Date d=new date();
           System.out.println(“date is:”+d);
       }
}
A. it will print the whole current date and time
B.it will print the current date
C. error:date class and constructor not found
D.error:can not print object d

11. The random class is in ……..package
A.java.io
B.java.util
C.java.lang
D.java.applet

12. The…….class creates a dynamic array
A.vector
B.calendar
C.random
D.object

13. To add element in vector ,…….method is used
A.add item()
B.insertitem()
C.addelement()
D.insertelement

14. To know the size of a vector ……..method is used
A.length()
B.size()
C.capacity()
D.getsize()

15. which method is used to insert an element into a stack object?
A.insert()
B.push()
C.pop()
D.add()

16. which method is used to know the element add the top of the stack?
A.pop()
B.top()
C.peek()
D.search()

17. To delete the top element of the stack …….method is used?
A.delete()
B.pop()
C.remove()
D.peep()

18. To insert a key-value pair in a hashtable ………method is used?
A.insert()
B.put()
C.add()
D.push()

19. To find the value of an element by it’s key…….method is used?
A.get()
B.getvalue()
C.pop()
D.value()



20. In java string is ______
A. Array of characters
B. An object of String class
C. a single character
D. Both A and B


21. Which method is used to find the position of a particular substring  from a string?
A. substring()
B. getChars()
C. charAt()
D. indexOf()

22. The syntax of charAt() method is _____
A. int charAt(int no)
B. int charAt(char ch)
C. char charAt(int no)
D. char charAt(char no)


23. Which of the following is  a string comparision method ?
A. startsWith()
B.endsWith()
C. substring()
D. reqionMatches()

24. The ___ class creates a fixed length string.
A. String
B. StringBuffer
C. Character
D. All of above

25. Which method is used to specify the minimum capacity of the StingBuffer object?
A. capcity()
B. setCapacity()
C. ensurureCapacity()
D. setLength()


26. The syntax of delete() method is ____
A. StringBuffer delete(char ch)
B. StringBuffer delete(char ch,int startIndex)
C. StringBuffer delete(int startIndex,int endIndex)
D. StringBuffer delete(char ch1,char ch2)

27. Which method is used to convert a string in uppercase?

A. uppercase()
B. toUpperCase()
C. changeCase()
D. capitalize()

28. Write output of following
class str
{
     public static void main(String args[])
       {
            StringBuffer s=new StringBuffer(“ABCDE”);
            s.setChatAt(3,’X’);
            System.out.println(s);
       }
}
A. ABCXDE
B. ABCXE
C. ABXDE
D. ABXCDE

29. syntax of replace() of string class is ____________
A. String replace(char ch1, char ch2)
B. void replace(char ch1, char ch2)
C. String replace(char ch1, int i)
D. void replace(char ch1, int i)

30.Wrapper classes are found in _____ package
A. java.lang
B. java.util
C. java.io
D. java.net


Answers :

1
- C
2
- C
3
- C
4
- B
5
- A
6
- C
7
- D
8
- A
9
- C
10
- C
11
- B
12
- A
13
- C
14
- B
15
- B
16
- C
17
- B
18
- B
19
- A
20
- B
21
- D
22
- C
23
- C
24
- A
25
- C
26
- C
27
- B
28
- B
29
- A
30
- A




Posted By : Ruchita Pandya





No comments:

Post a Comment